עם הפנים אחורה

לינדזי לוהן, דמי מור, כריסטינה אגילרה – ונשים רבות אחרות, מפורסמות מאוד או בכלל לא - הציגו לפני כמה שנים פנים נפוחות וקפואות כתוצאה מהזרקות חוזרות. זה נראה בלתי הפיך, אבל כל השלוש – ושוב, רבות אחרות – מציגות פתאום מראה פחות נפוח, יותר טבעי, אפילו יותר צעיר. איך מתרחש הרוורס המופלא הזה? התשובה נחלקת לשלוש: טכנולוגיות חדשניות, שיטות טיפול מהפכניות - ושינוי לא פחות מהפכני בתפיסת היופי שלנו

מאת  | ‏ 7 נובמבר 2024
 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Demi Moore‎‏ (@‏‎demimoore‎‏)‎‏

ינואר 2021, שבוע אופנת הקוטור בפריז. האורות נדלקים על המסלול של פנדי ואת התצוגה פותחת מישהי שנראית כאילו אנחנו אמורים להכיר אותה. האינטרנט אומר שזאת דמי מור, אז בת 58. הוא גם אומר, "מה לעזאזל עשית לפרצוף שלך?". עד לאותו רגע, אף אחד לא ממש דיבר על הכוכבת האיקונית במשך כמה שנים. בכורת המסלול שלה הייתה אמורה להזניק קאמבק מרגש, אבל הנוסטלגיה לבשה שם צורה עגומה, מגוחכת, מכמירת לב. פניה של השחקנית נראו כמו קריקטורה של ניתוח פלסטי: לחייה תפוחות, קשיחות, גבוהות וחדות באופן גרוטסקי, וסביבן הכל משותק, שעוותי ונטול הבעה. 

כמעט ארבע שנים לאחר מכן, וכשהיא כבר בת 62, כולם מדברים על מור – ואף אחד לא מגחך. הקאמבק שלה הושלם בהצלחה מסחררת, ובאירוניה מושלמת היא מככבת בימים אלה בסרט המדובר "יופי מסוכן" (במקור The Substance, בישראל מ-21.11), שבו היא מגלמת אישה שנוקטת צעדים קיצוניים במטרה לשמר את נעוריה. ולא רק הופעתה הקולנועית של מור זוכה לתשואות, אלא גם הופעתה החיצונית. "איך היא עשתה את זה? איך היא מזדקנת לאחור? היא נוסעת בזמן?", תוהים אותם קולות שמסמרו אותה אז לצלב הפתטיות. נדמה שמור לא רק הצליחה לתקן את נזקי ההליכים שעיוותו את פניה, אלא גם קיבלה גישה לאיזה חומר על-טבעי שהשיב לה חיוניות גמישה ופוטוגנית בלי לגבות מחיר – אלא אם מסרה את נפשה לשטן ולא עדכנה אותנו.

דמי מור

דמי מור. מזדקנת לאחור? (צילום: Paras Griffin, Sonia Moskowitz. Getty Images)

לטרנספורמציה הפלאית של מור מצטרפות לאחרונה דוגמאות הוליוודיות נוספות. לינדזי לוהן, מי שכבר נראה כי חצתה את נקודת האל-חזור במחוזות ההתמוטטות האופייניים לילדות-כוכבות והציגה פנים נפוחות ומעציבות בהתאם, מדהימה כיום את הרשת במראה זוהר שגורם לצייצנים לשאול "האם יש מנתח פלסטי חדש בהוליווד?". המקרה של כריסטינה אגילרה בכלל הכניס את הטיקטוק לסחרור, כשסרטון ויראלי של הזמרת בת ה-43 הציג אותה רזה וחטובה מאי פעם, עם פרצוף ש – לא נעים להגיד – נראה קצת יותר רענן ופוטוגני מזה שאיתו התפרסמה בגיל 17.

הולכת וגוברת התחושה שמשהו קורה, משהו זז במטוטלת מודל היופי שתנועתה מעצבת את פנינו ואת תודעתנו. נראה שהיא מתרחקת מהסטנדרט הקרדשיאני שקבע את הטון בעשור האחרון.אפילו ה-BBL, ניתוח הרמת הישבן שנשים ברחבי העולם יוצאות ממנו עם קימורים לא אנושיים, הופך מבוקש יותר בגרסת המיני המעודנת שלו. בה בעת, הופעותיהן האחרונות של קיילי וקנדל ג'נר מעוררות רחשים לא מחמיאים והן הופכות לנערות הפוסטר של תופעת ה-pillow face, פני כרית, שנגרמת כתוצאה מהצטברות של חומרי מילוי וגורמת למגה-משפיעניות להיראות תשושות ומבוגרות מ-27 ו-29 שנותיהן.

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Christina Aguilera‎‏ (@‏‎xtina‎‏)‎‏

אוי, ירדו לי הלחיים

"נכון, סוף-סוף זה קורה", מאשר בהתלהבות ד"ר אודי בר, מבכירי המומחים ברפואה אסתטית בישראל, וממהר להבטיח: "בקרוב הרפואה האסתטית כבר לא תניב את התוצר הזה שכולם כבר שונאים".

הספקולציות ברשת, למשל מצד מומחים כמו ד"ר ג'וני ברטרידג' שמנתח עבור 294 אלף העוקבים שלו את הפרצופים של "נשות הקאמבק", כפי שהוא קורא להן, מדברות על שילוב בין המסת חומרי מילוי לבין הליכים כירורגיים עדינים ומתקדמים. ברטרידג' מציע להתבונן מקרוב באוזניה של מור, שם אפשר לאתר צלקת קטנה שמעידה על הרמת פנים וצוואר. על פי העיניים שלה מסיק ברטרידג' שהיא עברה בלפרופלסטיקה – ניתוח הסרת עור עודף מאזור העפעפיים, שהולך וצובר פופולריות.

לינדזי לוהן. מדהימה את הרשת (צילום: Jason KempinWireImage, Steve GranitzFilmMagic)

לינדזי לוהן. מדהימה את הרשת (צילום: Jason KempinWireImage, Steve GranitzFilmMagic)

לטענת ד"ר בר, המגמה הנוכחית כרוכה בהבנה כי הטכניקה הרווחת כיום היא פשוט לא רעיון טוב. "הרופאים שמצטרפים בבולמוס לעולם הרפואה האסתטית בשנים האחרונות מקבלים את ההדרכה מחברות חומרי המילוי", הוא מסביר. "זה כמו שחברות התרופות ילמדו רפואה. והטכניקה הכי מקובלת, שמלמדים בכל העולם כבר 15 שנה, היא של שימוש בקנולה – צינור דק וגמיש, שמוחדר לפנים אחרי שעושים בהן חור עם מחט עבה, ובאמצעותו קורעים את רקמות העור מבפנים ויוצרים פאוץ', מעין חלל פנימי. לתוכו דוחסים באמצעות הצינורית כמות גדולה של חומצה היאלורונית, שמתיישבת כמו כדור פינג פונג באמצע הלחי, והגברת יוצאת מיד עם פנים חדשות.

"בסוף מגיעים אליי פליטים של רופאים מכל הארץ, כי כולם עובדים באותה טכניקה של קריעה והחדרת כמות אסטרונומית בבת אחת, כדי שהגברת תרגיש, 'וואו, עשיתי טיפול'. ואכן, השינוי הוא מיידי והגברת הופכת להיות לא מזוהה ברגע. זה כמו ללבוש מסכה. אלא שאותם גושים גדולים של חומצה לא נשארים במקומם. הם פשוט הולכים ונודדים, קורעים את הרקמה מבפנים, ובסוף, בהתאם לגרביטציה, מגיעים לחלק התחתון של הפנים. ואז כולן הופכות להיות מרובעות". 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Fatima Ilay‎‏ (@‏‎ayil9881‎‏)‎‏

אז זה עניין של חוסר מומחיות?
"לא, זה הסטנדרט. זה מה שהפך למקובל, והן לא מבינות את זה. הן עושות לחיים ולא מבינות איך אחרי תקופה הלחיים התמקמו להן בשיפולי הפה. הן חוזרות לרופא, אומרת לו 'אוי, ירדו לי הלחיים', אז עושים עוד פעם! בסוף הן מגיעות אליי עם פרצוף בצורת טרפז, כי מה שמגלים עכשיו – וזה גם רץ בטיקטוק – זה שגם אחרי 10 או 15 שנים מתגלים מאגרים של חומצות שהוזרקו והתמקמו למטה בשיפולי הפנים, ונשארות שם לעד".

אבל אלה לא רק תופעות הלוואי הפיזיות: מבחינה אופנתית מדובר למעשה בתזוזה אבולוציונית טבעית. מרגע שהאסתטיקה הבובתית והתפוחה הגיעה לממדי פופולריות שהופכים אותה זמינה ונגישה לציבור הרחב – ראו ערך כל מתמודדת ריאליטי, כל אינסטגרמרית או טיקטוקרית, הרי באמת שאין צורך להדגים – היא מאבדת אקסקלוסיביות והופכת מנחשקת לשחוקה. התפיסה נעה לשם כבר זמן מה, עם מגמות דומיננטיות ואנטי-וולגריות כמו "יוקרה שקטה" ופרסונת ה"קלין גירל". עכשיו, הדרך לשדר שיש לך גישה למשאבים יקרים ומוגבלים היא באמצעות תיקון מוצלח של נזקי החומצה והקורבנות. רוורס חלק.

כריסטינה אגילרה(צילום: JB LacroixWireImage, Kayla OaddamsWireImag)

כריסטינה אגילרה. רעננה מאי פעם (צילום: JB LacroixWireImage, Kayla OaddamsWireImag)

ממש הטלת מום

ד"ר בר מזהה את מגמת החזרה לאחור, וכאמור צופה שבקרוב היא תתחיל לשנות את התפיסה הכללית. "אני רואה שאנשים מתחילים להיראות פחות גרוטסקיים, כי הציבור והרופאים מתחילים להבין שהחדרת הכמויות האלה, שיוצרות מראה תפוח ברגע ולכאורה מוחקות את הקמטים – גורמת למטופלים להיראות כמו סופגנייה, כמו בדיחה. צוחקים על האנשים האלה. הרי יופי זה לא רק לאינסטגרם ולסלפי". 

ד"ר בר מתייחס למילת באזז נוספת בתחום: דיסמורפיה. הפרעת גוף דיסמורפית היא בעיה שהוכרה על ידי ה-DSM לפני כעשור, ומתארת עיסוק אובססיבי במראה החיצוני שבמסגרתו מתפתח פער בין התפיסה העצמית לבין המציאות – למשל במקרה של התמכרות להזרקות. זאת ששאלתם עליה "מה, היא לא רואה שזה לא נראה טוב?" – סביר שהיא באמת פשוט לא רואה. קורטני קוקס, לעד מוניקה גלר אבל כיום גם אישה בת 60, דיברה בפתיחות על ה"התפכחות" מהתפיסה שגרמה לה להפוך לאחת הדוגמאות ההוליוודיות הקלאסיות להזרקות יתר, ועל ההחלטה להמס את הפילרים. 

"את לא מבינה שאת נראית קצת מוזר, אז את ממשיכה להזריק, כי לעצמך את נראית נורמלית", סיפרה קוקס בשנה שעברה בפודקאסט Gloss Angeles. "ברגע שאת מתחילה, זה הופך למין אפקט דומינו. זה היה בזבוז זמן מוחלט והלוואי שלא הייתי נכנעת ללחץ הזה. תודה לאל שאפשר להמס אותם, כי פישלתי שם הרבה, ולמרבה המזל התאפשר לי לתקן את הרוב".

קורטני קוקס (צילום: GettyImages, GothamGC Images)

קורטני קוקס. "את לא מבינה שאת נראית מוזר, אז את ממשיכה להזריק" (צילום: GettyImages, GothamGC Images)

איך מתקנים את הנזק? המסה?
ד"ר בר: "זה שילוב של דברים, של המסה וטכניקות חיצוניות. כל הזמן מגיעים לכאן אנשים שהפנים שלהם עברו ממש הטלת מום, עיוות. נראה שקרה להם משהו לא טוב, וזאת שערורייה. כשזה קורה אני שולח לרופא שעשה, שהוא ימיס. ואז המטופלת תחזור אליי, כי ההמסה היא לא איזה טיפול קסם. גם היא יוצרת פגיעה בעור ומשאירה שקעים. לצד זה, יצרני החומצות מספקים לנו חומרים באיכות משתפרת משנה לשנה. היום יש חומצות עם מבנה מולקולרי שונה לגמרי, שעוברות גם דרך מחטים דקיקות – מה שמעולם לא התאפשר בעבר. יש פריצות דרך מדהימות".

ויש גם פיתוחים טכנולוגיים, מעדכן ד"ר בר. "הדבר הכי משמעותי הוא לייזר פרקציונלי, וזה חלק אינטגרלי ממה שאת רואה על השטיח האדום. מדובר בטיפול בקרני לייזר שיוצר התבגרות אחרת לגמרי של העור, וזה גם עוזר במקומות שבהם הפנים רפויות כי הן אגרו חומצה כלפי מטה, ואז ההידוק של הלייזר מאפשר הרמה של הפנים. דבר נוסף שמביא ממש למהפכה והוא יחסית חדש בעולם זה ה'מורפיאוס 8', מכשיר שמאפשר להגיע באמצעות גלי רדיו לעומק שמעולם לא יכולנו להגיע אליו בעבר, ומאפשר גם להמס מאגרי חומצה בני שנים". 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Dr Jonny Betteridge‎‏ (@‏‎drjb.aesthetics‎‏)‎‏

זה רק ילך ויתפתח

ההתפתחות בתחום ההליכים הקוסמטיים מצטרפת להיבטים נוספים של המהפכה האסתטית: הנורמליזציה המוחלטת של השתלות שיער, הפופולריות הגוברת של ציפויי שיניים, ובראש ובראשונה השימוש ההולך ורווח בזריקות הרזיה כגון אוזמפיק. האם יכול להיות שהצלחנו כאנושות לפתור את כל "בעיות" ההזדקנות וההתרופפות הגופנית? האם בעתיד הקרוב לא נראה ונחווה יותר קרחות, שומן עודף או קמטים?

"אחד הטרנדים החדשים נקרא 'פריז', הקפאה, והוא עוסק ברצון להקפיא את הזמן ולהישאר צעירים לנצח, בין אם באופן טבעי או מלאכותי", אומרת נתלי יצחקוב, הבעלים והמייסדת של סוכנות תחזיות הטרנדים 'The Visionary '. ה"פריז", מספרת יצחקוב, עמד במרכז תחזית הטרנדים של הסוכנות ל-2024. "זו התעסקות אובססיבית, אבל מאוד מנוגדת למשמעויות הרוחניות שאנחנו כביכול עובדים עליהן, של לקבל את עצמנו איך שאנחנו. אז נמשיך לראות את המגמה הזאת של אנשים שמנסים לפתור את זה – את נושא הנראות הצעירה, הקפואה והחלקה, אבל שהיא גם מאוד טבעית ומשדרת 'אני ככה כי אני שומרת על עצמי, אני בריאה, הגוף שלי בריא והנפש שלי בריאה'".

במבט קדימה מדברת יצחקוב על מהפכה של ממש: "הטכנולוגיה והבינה המלאכותית יאפשרו לנו להשתנות בצורה קלה ופחות כואבת, כמו מה שקורה עם האוזמפיק. התופעה התרבותית היא שמאוד קשה לנו לעשות תהליכים, אנחנו מחפשים דברים מאוד מהירים, ועל זה המדע עובד. אז אני מאמינה שייצרו יותר ויותר טכנולוגיות פחות כואבות ויותר מהירות. אולי זה יהיה בכדור, באבקה או במשחה – אבל זה רק ילך ויתפתח ויהיה יותר מהיר, יותר קל וגם פחות יקר". 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Vogue France‎‏ (@‏‎voguefrance‎‏)‎‏

כי אלה הם פני הדור, סליחה על משחק המילים?
"יש כאן בהחלט גם עניין של הבדלים בין הדורות. מצד אחד, דור ה-Z מאוד מקבל את עצמו, פתוח ומכריז על עצמו כמאפשר, נניח בנושא של שיער גוף. מצד שני, לפי מחקרים, הדבר שהכי מפחיד את ג'ן-Z הוא להזדקן, ובהתאמה כבר רואים אותם עוברים טיפולים מגיל מאוד צעיר. מאידך תראי אנשים מדור ה-X, גיל 50 ומעלה – כמו פמלה אנדרסון, שהייתה הכי 'עשויה' – שממש מתחילים להתנגד לזה. הם רוצים לקבל את עצמם, מוותרים על איפור והזרקות ומבינים שזו הייתה דרך לא נכונה".

המהלך הנוכחי של פמלה אנדרסון אכן מהווה התפתחות סימבולית משהו. האייקון של שנות ה-90, שהייתה מזוהה עם הדור ההוליוודי הראשון של שתלים, מילויים ושיפוצים פלסטיים, זוכה בשנתיים האחרונות לעדנה מחודשת בעקבות בחירתה להופיע על שטיחים אדומים בפנים עירומות מאיפור. בראיונות היא מסבירה בפשטות שנמאס לה. "הרדיפה אחרי הנעורים היא עקרה, את אף פעם לא תגיעי לשם. אז פשוט תחבקי את זה. מאז שיצאתי לעולם בתור אני האמיתית, אני מרגישה מין הקלה, משקל שהוסר מהכתפיים שלי. ואני יותר אוהבת את זה ככה", סיפרה למגזין i-D.

גם לינדה אוונג'ליסטה, מבכירות הסופר-מודלס של תור הזהב הניינטיזי, מביעה היום מסרים דומים. בעבר נאלצה לשתף כי עברה הליך שהותיר אותה "מעוותת"; אוונג'ליסטה בת ה-59 בסך הכל רצתה להצטרף לטרנד ה-CoolSculpting, שם מדליק להקפאת שומן שבמקרה שלה הובילה לתופעת לוואי של גידול בתאי השומן. תמונות פפראצי עגומות שחגגו על "מה קרה לדוגמנית-העל" אכן חשפו שמשהו שם השתבש קשות. "אני לא מאשימה את עצמי יותר, אני עובדת קשה כדי להיפטר מהבושה", אמרה אוונג'ליסטה בריאיון ל"סאנדיי טיימס". "עדיין מטריד אותי קצת מה אנשים חושבים עליי, אבל בעבר זה הטריד אותי הרבה יותר". כיום אוונג'ליסטה כבר מסתובבת בעולם עם פנים מתוקנות, וכמעט נראית כמו אישה נורמטיבית ויפה בעשור השישי לחייה.

לינדה אוונג'ליסטה. "לא מאשימה את עצמי יותר" (צילום: אינסטגרם, holacom,Taylor HillGetty Images)

לינדה אוונג'ליסטה. "לא מאשימה את עצמי יותר" (צילום: אינסטגרם, holacom,Taylor HillGetty Images)

אתם תצחקו על התקופה הזאת

חשוב להדגיש, כפי שגם יצחקוב ובר מדגישים: זה אינו הספד להזרקות ולחומרי המילוי. במובנים מסוימים אפילו להפך – הם עתידים רק להדק את אחיזתם בקמטים שלנו. השינוי הוא בהעדפה האסתטית שממצה את הלוק ה"ממולא" וכבר לא מצליחה להתעלם מהגרוטסקיות שלו, לצד התפתחויות טכנולוגיות שמסייעות למוזרקים ומוזרקות ללכת עם ולהרגיש בלי. "מהפכת היופי הטבעי" היא תופעה פרדוקסלית וערמומית, שבמסגרתה ננקטות פעולות שהן הכל חוץ מטבעיות.

"העניין הוא כזה: פנים אחרי טיפולים אסתטיים לא צריכות להיראות מטופלות", מסכם ד"ר בר. "ההבטחה היחידה שלי לכל מטופל ומטופלת: כל מה שאני אעשה – ואני עושה כאן דברים יצירתיים ומרחיקי לכת – גם אמא שלך לא תדע שעשיתי, כי אנחנו מתקנים פיצ'רים שאמורים להיות שם. אם את מסתובבת בשיער פרוע, כולם יגידו 'למה השיער שלה פרוע'. אם הוא מסודר, אף אחד לא ישים לב. זה הסוד, שאם עושים את זה כהלכה אי אפשר לזהות את העבודה. תדעו: בעתיד הקרוב, אנשים לא ייראו ככה יותר. אתם תצחקו על התקופה הזאת. ומי שלא ילמד את העבודה כהלכה, ייפלט מהמקצוע".

קנדל ג'נר (צילום: Taylor HillFilmMagic)

קנדל ג'נר. פני כרית? (צילום: Taylor HillFilmMagic)

 

השאירו תגובה