גוגה אשכנזי היא רומן אברמוביץ' של עולם האופנה
גוגה אשכנזי היא הדמות הכי מסתורית ומפתיעה בעולם האופנה של השנים האחרונות. בת לאב מוסלמי ואם יהודייה מקזחסטן, היא עשתה את הונה האישי (הנמדד במיליארדים) בעסקי הנפט, ומשם עברה לתעשיית האופנה כשרכשה את המותג הצרפתי ויונה והחייתה אותו מחדש. "אני רוצה לכבוש את העולם" היא אומרת בכל ראיון אפשרי, ומוכיחה שכסף ואמביציה מנצחים הכל
פעם בכמה זמן נולדים אנשים יוצאי דופן, כאלה שמושכים בחוטים של החיים בשתי ידיים בוטחות ושדמותם יכולה לפרנס ספרים, סרטים ומחזות זמר. גוגה אשכנזי היא אחת כזאת. בת 35 בסך הכל, גוגה המיליארדרית ידועה גם בשם הקליט "רומן אברמוביץ' של עולם האופנה". גוגה, במקור מקזחסטן, היא טייקונית בזכות עצמה בתחום הנפט, אשת חברה רבת השכלה, שרכשה לפני מספר שנים את בית האופנה הצרפתי האייקוני וההיסטורי ויונה, וזו שעומדת בראשו. יש לה שני בעלים לשעבר ושני ילדים שחיים באחוזה בלונדון בזמן שהיא מנהלת את חייה ממילאנו.
הוריה של אשכנזי היו מהנדסים קומוניסטיים שעברו בשנות השמונים למוסקבה, עבדו תחת גורבצ׳וב והיו מעשירי העיר. כשהתפרקה ברית המועצות חזרו בני המשפחה לקזחסטן, אך גוגה נשלחה ללמוד בפנימייה בריטית מיוחסת. מהפנימייה זרקו אותה לאחר שנתפסה מתנשקת עם בן, ומשם עברה לבית ספר ללימודי רוגבי והפכה לשחקנית מצטיינת שזכתה חמש פעמים בתארים. בהמשך הגיעה לאוקספורד, ועשתה שם תואר בהיסטוריה וכלכלה.
אחרי הלימודים אשכנזי החלה לעבוד כיועצת כלכלית בחברות מובילות בלונדון והונג קונג, עד שבשנת 2003 פתחה עם אחותה את קבוצת "מונאיגז", חברה הבונה מדחסים לאתרי קידוח ומפעלים, והפכה לאחת מהמנהלים של חברת כריית זהב גדולה. כמעט עשור מאוחר יותר, בשנת 2012, לאחר שעשתה הון, רכשה את בית האופנה ויונה, ובילתה שנה באיטליה בהשתלמויות אופנה וברכישת השפה. היא מינתה את עצמה למעצבת ראשית, מה שקבע עובדה בשטח, ויצר לא מעט ביקורת. ״זו הגישה של גוגה״, מסביר ידידה, עורך מגזין W, ג׳יאנלוקה לונגו. ״היא משיגה מטרות. היא אוהבת בגדים, אז היא קונה חברת אופנה גדולה ומפורסמת. זה כמו שאם מישהו אוהב ספגטי הוא יקנה את ברילה״.
גוגה היא מוסלמית מצד אביה ויהודייה מצד אמה, אך החיבור הגדול יותר לדת שייך לצד היהודי. לבעלה הראשון, המיליונר האמריקאי סטפן אשכנזי, בן למשפחת מלונאות, נישאה בנישואים יהודיים, והיא נושאת עמה בארנק דף מתוך ספר תורה עתיק. הנישואים של השניים הסתיימו בשנת 2007, אך גוגה השאירה את שם המשפחה כפי שהיה. בהמשך ילדה שני ילדים לטימור קובייב, אחיינו של נשיא קזחסטן, אך גם הזוגיות הזו התפרקה בסופו של דבר. על האחוזה הלונדונית בה גרים ילדיה שילמה 28 מיליון ליש״ט במזומן, ואז הוציאה עוד עשרה מיליון על שיפוץ. בבית מתגוררים הילדים ו-15 אנשי צוות, בעוד גוגה גרה במילאנו, נוסעת לנסיעות של שבועות ארוכים וקופצת לבקר את הילדים בין לבין.
״אני רוצה לכבוש את העולם״ אומרת גוגה בשיא הרצינות כמעט בכל ראיון, ואיכשהו זה עובר בחן, כנראה בזכות איכויות מהסוג שהיו לאוויטה פרון בשעתה. ״אני לא יודעת למה אנשים מתייחסים אלי כמו אל איזו נערת כפר ששכבה עם גברים כל הדרך לפסגה. אני באה ממשפחת אקדמאים משפיעים, סבי היה ראש מחלקת המחקר של אקדמיית המדענים של בריה״מ וסבתי הייתה פיזיקאית גרעינית. ההורים שלי דוקטורים וגם אחותי הגדולה. תמיד חיינו טוב. הרווחתי את כל הכסף הזה בעצמי, ביזמות ועבודה קשה. זה מעליב אותי כשאני שומעת שחושבים שגבר כלשהו הוא שהגיש לי את זה על מגש של כסף. לא יכולתי להיות האישה שלצד גבר חזק. הורי שלחו אותי לאוקספורד כדי שאוכל להתפרנס בעצמי בכבוד. נכנסתי לעסקי הנפט כי היו שם הרבה הזדמנויות ואין לי חרטות, אבל עולם האופנה תמיד היה התשוקה האמיתית שלי״.
מאז שקנתה את מקומה בעולם האופנה, עוקביה הרבים באינסטגרם יעידו שגוגה נמרצת מאי פעם. היא מצידה טוענת שעולם האופנה קשוח יותר מעולמות אחרים. ״זה קשה יותר מעולם הגז והנפט, מכרות הזהב וייעוץ ההשקעות גם יחד. אנשים הרבה יותר מלאי תשוקה כלפי מה שהם עושים״ היא מסבירה. ״יש פה גם מסירות מסוג שלא פוגשים בשום עולם עסקי מקביל. ברחתי מהפוליטיקה שבעולם הנפט, ובהמשך גיליתי שבעולם האופנה יש יותר פוליטיקה מאשר בפוליטיקה״.
בית ויונה הוקם בשנת 1912 על ידי מאדם ויונה, שנחשבה למעצבת הארכיטקטונית הראשונה. היא אחראית לכמה מטכניקות מחיתוך ועיטוף בדים בסגנון יווני, ובעיקר המציאה את ה"ביאס קאט", טכניקה פופולרית בה חותכים את הבד נגד הסיבים, ויוצרים גזרה הנצמדת לגוף. ויונה נחשבת כמשפיעה על עולם האופנה לא פחות מקוקו שאנל, אך פחות מוכרת לציבור הרחב. בין המעצבים ששאבו השראה ישירה מהמאדם ניתן למצוא את הולסטון, ג׳ון גליאנו, ריי קוואקובו לקום דה גארסונס, אזאדין אלאייה ואיסי מיאקי. ״אני זוכר את הפעם הראשונה שראיתי את עבודותיה״ אמר איסי מיאקי על מאדם ויונה. ״האפקט היה כמו לראות אישה שיוצאת מתוך אמבטיה עטופה רק בפיסת בד אחת יפהפייה״.
בשנת 1940 סגרה ויונה את מפעל חייה ותרמה את רוב הבגדים לאקדמיה. בשנת 2006 נקנה בית האופנה על ידי איש העסקים ארנו דה לומן, ששם בראשו את המעצבת היוונייה סופיה קוקוסלקי. אך התחייה המצופה לא הגיעה, ובשנת 2009 שוב עבר בית האופנה ידיים, הפעם למתאו מרזוטו, איש עסקים ונציאני, שהביא את המעצב רודולפו פליאלונגה מפראדה בתור המעצב הראשי. בתקופה זו החלו סלבריטאיות רבות ללבוש את בגדי הלייבל, ביניהן מדונה, אמה ווטסון, נטלי פורטמן, מריון קוטיאר וקתרין זטה ג׳ונס. ב-2012 אשכנזי רכשה כאמור את העסק והציבה את עצמה מאחורי המושכות מבחינה עסקית ואמנותית גם יחד.
נראה שלמרות הביקורת שאשכנזי מקבלת וההתנגדות שהיא מעוררת, בית האופנה ויונה משגשג, ולאחרונה אף זכה בפרס על הקמפיינים החדשים שלו בטקס פרסי האופנה ה-FMA. ״אני מתמלאת אושר כשאני רואה שויונה מקבל את ההערכה שמגיעה לו ולמסורת שלו. הציבור מוכרח להבין שהרבה יותר מורכב לקחת מותג כמו ויונה ולהחיות אותו מחדש מאשר לפתוח לייבל חדש תחת השם שלי. יש לי אחריות לעבודה המדהימה של אנשים שהיו פה הרבה לפני, ולעבודתה של המדאם ויונה. העבודה שלנו חייבת להיות מלאה בכישרון ובמסורת״.
בין תומכיה של אשכנזי ניתן למצוא אנשי אופנה משפיעים כמו סטפנו טונצ׳י, קארין רויטפלד, עורכת מגזין אינטרוויו פאביין ברון, וגלנדה ביילי מהארפר׳ז בזאר, וכן גם את בן המלוכה הבריטי, הנסיך אנדרו, שייצר סביבה לא מעט רעש תקשורתי במולדתו. ״כתבו עלי דברים איומים, ויותר מדי דברים באופן כללי״ מודה אשכנזי. ״ניסיתי להיות בנאדם פרטי יותר, אבל אני אוהבת אנשים ומסיבות, ונהנית ממגע עם בני אדם. אני נמצאת בעבודה מהבוקר עד הלילה, ואני לא אחת שיושבת לבד בבית. מעל לכל אני מאוהבת בתהליך בו מייצרים בגדים״.
לויונה שתי חנויות, אחת בפריז והשנייה במילאנו, והשנה גם הוציא ליין דמי-קוטור לכבוד מאה שנה ללייבל, בעיצוב מעצב האוונגארד הכוכב חוסיין שאלאיין. בהמשך צפוי להיפתח הסניף הניו יורקי הראשון, ואחר כך השמיים הם הגבול.
כל הדברים מוצגים בטוב טעם, איכות ולא פלצנים ובעיקר דגמים שאפשר בהחלט לאמץ.
מאת: סימה אלון | 25 באוקטובר 2015 | 08:33כל הכבוד לה!!!
מאת: אורח | 24 באוקטובר 2015 | 12:59אם היא בת 35, אני כנראה בת 15.
מאת: בת 35 | 22 באוקטובר 2015 | 17:02