התעשייה מרכינה ראש: קרל לגרפלד הלך לעולמו
אחרי שלא הגיע לשבוע הקוטור האחרון בפריז החלה דאגה לשלומו, וכעת מתברר כי היא הייתה מוצדקת. המעצב המוערך הלך לעולמו בגיל 85, והשאיר בעולם האופנה חלל עצום שיהיה קשה מאוד למלא
לתצוגה האחרונה של שאנל בשבוע הקוטור הפריזאי, קרל לגרפלד לא הגיע. דאגה גדולה עלתה מצד תעשיית האופנה לשלומו של מעצב העל בעל הקוקו הלבן והכפפות השחורות, אך בית האופנה הצהיר שהכל כרגיל. רק כמה מיחושים קלים, שום דבר רציני. היום מתברר שהמצב היה חמור משנמסר. הדגל האופנתי יורד לחצי התורן אל מול לכתו של ענק.
בן 85 היה לגרפלד במותו, ונדמה שיום אחד מבוזבז לא היה ברצף הזמן הזה. האיש הייחודי הצליח להרגיז, לרגש, לענג ולאתגר בכל פעם מחדש, לא הפסיק לעולם לחפש את כליל היופי, את המוזה הבאה, את הפנטזיה העיצובית שיוריד אל הארץ כמו מתוך חלום ויצעיד על מסלולי התצוגות הבלתי נשכחות שרקח. שום דבר לא היה מחוץ לתחום מבחינתו, ואפילו השונאים שלו, והיו לו רבים כאלה, לא נשארו אדישים לכשרונו המתפרץ.
לגרפלד עמד מאחורי הלייבל הנושא את שמו, והיה אחד מהכוחות היצירתיים המרכזיים בבתי האופנה טומי הילפיגר, פנדי וכמובן שאנל, שם כבר הכריזו על מחליפתו – וירג'יני ויארד, מנהלת הסטודיו של המותג ומי שהייתי יד ימינו של לגרפלד ב-30 השנים האחרונות. "כך המורשת של גבריאל שאנל וקרל לגרפלד תמשיך לחיות", הסבירו את הבחירה.
קרל ניסה להסתיר את תאריך הלידה שלו במשך שנים רבות, אך עיתונאים סקרנים מצאו את האינפורמציה – הוא נולד בשנת 1933 בהמבורג שבגרמניה. אביו היה זה שהביא את החלב העמיד למדינה, מה שהפך אותו לאיש עשיר, והוא ואחיותיו גדלו בחיי מותרות. אמו, אליזבת, הייתה כנרית ידועה, והמשפחה כולה הייתה אמנותית ואינטלקטואלית. בזמן שלטון היטלר הם התרחקו לאזור כפרי בצפון גרמניה, שם שמרו ההורים על הילדים ולא סיפרו להם דבר על השלטון הנאצי.
View this post on Instagram
כבר כילד קרל אהב אופנה ונהג לגזור תמונות ממגזינים. הוא היה גם מבקר אופנתית את חבריו לספסל הלימודים, ובגיל העשרה, כשמשפחתו חזרה להמבורג, הפכה האהבה לאובססיה. בגיל 14 החליט, בעידוד הוריו, לעבור לבדו לפריז כדי ללמוד שם. אחרי שנתיים שלח שרטוטים לתחרות עיצוב וזכה במקום הראשון בקטגוריית המעילים, ושם פגש עוד זוכה – איב סן לורן. השניים נעשו חברים טובים.
לגרפלד מצא עבודה אצל פייר בלמיין, תחילה כעוזר זוטר, בהמשך כמתמחה. הוא עבד בחריצות ופילס לו את דרכו, ובשנת 1961 יצא אל העולם עם לייבל משלו. תשומת הלב הגיעה, ובגדול, והוא הפך מבוקש בין בתי האופנה היוקרתיים ביותר: קלואה, פנדי ואחרים. החדשנות שלו הייתה מצרך נדיר, והשילוב שלה עם ההערכה שלו לעבר ולידע שהביא עמו, היו מתכון מנצח. בשנות השמונים כבר ביסס את מעמדו כאגדה בשמי עולם האופנה, והתקשורת נהנתה לסקר גם את חיי החברה הפרועים שלו, ואת ההתרועעות עם כוכבים שונים, ביניהם אנדי וורהול וחבורתו הצבעונית.
View this post on Instagram
כשלגרפלד נכנס לשאנל בתחילת האייטיז, הוא הצליח להקים לתחייה לייבל שכמעט מת ולהפוך אותו לעדכני ונחשק. את המותג האישי שלו, אותו מכר בשנת 2005 לטומי הילפיגר, תיאר כ"סקסיות אינטלקטואלית", והמשיך להתפתח גם כצלם וכיוצר קולנוע, במקביל ליצירת גוף עבודה שאיש לא הבין לעולם מתי הוא מספיק להפיק ממוחו הקודח. הוא אהב גם לצלם את הקמפיינים בעצמו, ולהכתיר צעירים מבטיחים, וגם צעירות. "אני הכי נהנה לעשות דברים שלא עשיתי מעולם", צוטט מספר פעמים, וזו רק חלק ממורשתו.
שמו של לגרפלד היה מקושר גם לשלל שערוריות. בשנת 1993 הצעיד כוכבת פורנו בתצוגה של פנדי וגרם לאנה ווינטור לעזוב את האולם בזעם, ב-1994 השתמש במשפט מהקוראן בתצוגה של שאנל והוחרם על ידי העולם המוסלמי כולו, והשימוש שלו בפרווה הטריף את האגודות למען זכויות בעלי החיים, שניסו פעם לזרוק עליו פאי מטופו (אבל החמיצו ופגעו בקלווין קליין). עם היידי קלום, גרמניה ממש כמוהו, היה לו סכסוך רב שנים לאחר שהצהיר שהיא "כבדה מדי בשביל דוגמנות והחזה שלה גדול מדי, היא חסרת חשיבות בעולם האופנה הגבוהה". גם לזמרת אדל לגרפלד קרא "קצת שמנה מדי". את קייט מידלטון הוא דווקא חיבב, אמר עליה ש"יש לה יופי רומנטי, אבל אני לא סובל את הפרצוף של אחותה. היא צריכה להראות רק את הגב שלה".
View this post on Instagram
היו עוד שערוריות רבות, את כולן צלח בהתעלמות או התנצלות לקונית, בעוד את חייו הפרטיים שמר סודיים למדי. מתחילת שנות השבעים עד סוף שנות השמונים היה במערכת יחסים עם ז'אק דה באשר, עד שנפטר, וחי בבתים רבים – אחוזות ווילות מפוארות ברחבי צרפת וגרמניה, כל אחת מעוצבת יותר מוגזם ומפעים מהשנייה. משנת 2007 ועד מותו התגורר בפריז, בבית עתיק בסגנון ארט דקו.
רבים עצובים על לכתו של לגרפלד, אך סביר שמי שתרגיש בחסרונו במיוחד היא חתולתו המפורסמת שופט, לה הקדיש לגרפלד ליינים שלמים של אקססוריז, ועליה אמר בסגנונו הידוע: ״הייתי מתחתן איתה אם זה היה חוקי". היה שלום, קארל, ותודה על השמלות.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
עוד אחד שתרם במו חזונו לשנאת נשים ולהעצמת דימויי הגוף הבלתי ריאליים. אף מילה על המקרה המוזר של קארל לגרפלד שלפתע נראה צעיר בשלושים שנה. מה הוא עשה לפנים שנראו בשנים האחרונות מלאות ומתוחות? הוא לא נראה אדם בן 85 בשנים האחרונות.
מאת: לירי | 21 בפברואר 2019 | 09:22ייצג את שאנל שהייתה פרו נאצית שונאת יהודים עם בן זוג נאצי הכל מתועד בסרט על חייה דקומנטר אשה רעה
מאת: הראל אייל | 19 בפברואר 2019 | 20:38איזה באסה ורק לפני יומיים קניתי תיק שלו
מאת: הילה | 19 בפברואר 2019 | 19:16סופסוף ילך ולא יחזור.
מאת: AAA | 19 בפברואר 2019 | 18:28מעצב אדיר ומיוחד.
מאת: מורן | 19 בפברואר 2019 | 16:37אהב יהודים .
היה איש מוזר וסגפן אבל ככה זה אומנים.
הם מוזרים לכן מוכשרים.
פחות פדופיל בעולם
מאת: משתמש אנונימי (לא מזוהה) | 19 בפברואר 2019 | 16:22ומה התרומה לאנושות? גזירי בד בעיצובים שונים? זהו?
מאת: אניהו | 19 בפברואר 2019 | 14:35מעצב דגול… חיים מלאים ומוצלחים
מאת: דנה | 19 בפברואר 2019 | 14:23אויש… אז מי יעצב לשאנל עכשיו?
מאת: שירלי | 19 בפברואר 2019 | 13:59מעצב ענק… שווה כל שקל