אופנה עם מודעות: דוגמנית העל שיוזמת מהפכה חברתית
נטליה וודיאנובה היא דוגמנית על סופר מצליחה שצועדת על כל המסלולים החשובים ומככבת באין ספור קמפיינים. בדיוק בגלל זה היא מרשה לעצמה לצאת נגד חוסר הסבלנות של אנשים כלפי חריגים ובמיוחד כלפי אחותה אוקסנה שסובלת מאוטיזם ושיתוק מוחין. הפוסט שהעלתה נגד בית קפה ברוסיה שגירש את אחותה בבושת פנים, הגיע עד הפרלמנט. שאפו
אנו רגילים לראות את נטליה וודיאנובה כשהיא מעטרת שערי מגזינים, מובילה קמפיינים וצועדת במיטב התצוגות, אבל בימים האחרונים היתה הדוגמנית במרכזו של עניין אחר, וקיבלה תשומת לב ואהבה גדולה מהציבור בנושא שאין לו כל קשר ליופיה החיצוני. כמו כל דוגמנית על שמכבדת את עצמה, גם לוודיאנובה יש חיי מדיה חברתית שוקקים, דרכם היא מספקת את תאוות מעריציה הרבים, אלא שהשבוע העלתה נטליה פוסט שעסק באחותה, אוקסנה בת ה-27, שסובלת מאוטיזם ומשיתוק מוחין, לאחר שגורשה מבית קפה בעיר ניז׳ני נובגורוד שברוסיה, שם היא מתגוררת.
על פי הפוסט של נטליה, בעל בית הקפה ׳פלמינגו׳ פנה למטפלת של אוקסנה וביקש שיעזבו את המקום מאחר שאוקסנה מבהילה את הלקוחות, ולא עצר בכך. הוא גם הציע שהאישה הצעירה תקבל טיפול רפואי הולם לפני שמביאים אותה למקום ציבורי. המטפלת של אוקסנה הזעיקה מיד את אמה למקום, האם הגיעה במהירות והביעה זעזוע. כתוצאה מהתנהגותה הזמין בעל המקום את המשטרה, שעצרה את האם בגין התנהגות פרועה. ״אני כואבת את מה שקרה לאמי ולמטפלת״, כתבה נטליה. ״בעל המקום הוא זה שצריך היה להיעצר ולהילקח לתחנת המשטרה אחרי שהעליב אנשים ויצר אפליה. למה לקחו דווקא את אמא שלי".
הפוסט יצר רעש גדול ובעקבותיו נסגר בית הקפה ונפתחה חקירה נגד הבעלים. הפוסט יצר שיח ודיון ער בנושא שלא מדברים בו הרבה, היחס במרחב הציבורי לאנשים בעלי צרכים מיוחדים, נושא שברוסיה הוא טעון במיוחד, מתברר. ״במדינה שלנו לאנשים בעלי מוגבלויות אסור להיכנס למוסדות מפוארים או אפילו לעלות על מטוסים״, מסבירה העיתונאית הרוסיה יבגניה ווסקובויניקובה, נכה בעצמה הכותבת בעיתון הטיימס של מוסקבה. ״אילולא המקרה של אוקסנה, שידועה בזכות קרובת משפחה מפורסמת בכל העולם, איש לא היה שם לב למקרה הזה בכלל״.
המקרה הגיע גבוה מאוד, וחברת הועד הפרלמנטרי הרובי, ולנטינה מטוויינקו, הצהירה באתר האינטרנט של הפרלמנט הרוסי כי ״כולנו צריכים להבין את המשמעויות הפסיכולוגיות והמוסריות של התנהגותנו. כחברה, עלינו לקבל את בעלי הצרכים המיוחדים ולתקשר עמם כעם שווים, בלי סטריאוטיפים. זהו סממן מרכזי של הבריאות המוסרית של החברה שלנו, ושל ההתפתחות שלנו.
וודיאנובה אינה שוכחת לרגע מאין באה, למרות ההצלחה המטאורית, וכבר בשנת 2004 הקימה קרן בשם ׳קרן הלב העירום׳, המסייעת לילדים במצוקה ברוסיה. יומיים לאחר שהעלתה את הפוסט המקורי, ויצרה אחריו סופה תקשורתית וכללית, העלתה וודיאנובה פוסט נוסף: ״כמה מקרים נוספים כאלה עוד יקרו?״ שאלה בפוסט שקיבל אף הוא אלפי שיתופים. ״אולי זה אפילו קורה ברגעים אלה? אתם ואני, כל אחד מאתנו, יכול לדאוג לכך שיהיו פחות סיפורים כאלה, אם נהיה יותר סובלניים, טובים ונעימים אחד כלפי השני. זה בכלל לא משנה אם יש לנו צרכים מיוחדים או לא. כולנו בני אדם. לכולנו זכויות שוות. אני אישית יודעת על מקרים בהם היו מעורבים ילדים עם מגבלויות, בהם סולקו מגני משחקים ולא קיבלו אותם לבתי ספר. מבוגרים בעלי צרכים מיוחדים לא משיגים עבודה, גם אם יש להם את כל הכישורים. זה קורה כי האנשים הרגילים לא יודעים כלום על האנשים המיוחדים, ובורות מובילה לפחד״.
השאירו תגובה