בלי סודות: 10 דברים שלא ידעתם על זארה
גם אחרי היכרות ארוכת שנים תמיד יש מה ללמוד על הצד השני. סרט דוקומנטרי שצולם בחשאי מתוך מרכז ההתרחשות של הרשת האהובה מאיים לשפוך עליה אור חדש. הוא אמנם יצא רק בעוד מספר חודשים, אבל קטעים שנחשפו מגלים כמה עובדות שהצליחו להפתיע גם אותנו
זארה זכתה למעמד של בת בית אצל רבים מאתנו ועדיין, מעבר לבגדים, אנחנו יודעים עליה מעט מאוד. הבעלים אמנציו אורטגה ממעט להתראיין לתקשורת ובאופן כללי ישנו מעטה של מסתורין בכל הנוגע למתרחש מאחורי הקלעים. אבל בסתיו הקרוב זה עומד להשתנות. "זארה: סיפורו של האיש העשיר בעולם" הוא סרט דוקומנטרי שצולם בחשאי ומאיים לחשוף סודות ותככים ממרכז ההתרחשות של ענקית האופנה.
מצלמות נסתרות, ראיונות עם גורמים פנימיים והצצה לחייו של אורטגה הם רק חלק ממה שמובטח לנו, אבל כל זה יקרה רק בעוד מספר חודשים. למזלנו המגזין Refinery29, שזכה להצצה ראשונה בקטעים מהסרט ההולך ומתגבש, לא שומר לעצמו את המידע וחושף לעולם 10 עובדות מפתיעות על המותג שכולנו אוהבים.
1. זארה התבססה בתחילת דרכה על חיקויים של מותגים אחרים
את הקריירה פתח אורטגה בתור מוכר בחנות בגדים ולאחר מכן כשוליה בבוטיק היוקרתי La Maja, שם למד ישירות מהחייט. הניסיון בעבודה המעשית הביא אותו לתובנה חדשה -במקום ליצור אופנה שתכתיב לאנשים מה הם ירצו ללבוש, הוא החליט לקחת את מה שהלקוחות רוצים ללבוש ולייצר גרסה משלו, באיכות סבירה ובמחיר סביר.
2. הפריטים הראשונים שייצר אורטגה היו חלוקים
בחלון הראווה של La Maja ניצב חלוק רחצה מפנק. אורטגה, יחד אחותו החורגת ועובדת נוספת בשם רוסליה מרה, היו מוכרים אותו בבוטיק בימים ובלילות תופרים בעצמם גרסה זולה יותר של החלוק ומשווקים אותה מדלת לדלת. ויש גם טוויסט רומנטי – אורטגה ורוסליה נישאו ברבות הימים (אבל גם התגרשו בהמשך).
3. את העסק הקים בעזרת הלוואה על סך 125 שקלים מהבנק
כן, הרשת השווה מיליארדים הוקמה בעלות של חולצה, בתוספת הרווחים מהחלוק המועתק.
4. עצה אחת טובה שינתה הכל
חוזה מריה קסטלאנו, עובד ב-IBM, שימש כיועץ חיצוני לעסק הטרי של אורטגה. הוא המליץ להעביר את הניהול כולו למערכות ממוחשבות (כ-20 שנה לפני שרוב המתחרים עשו זאת), ולהתרחב מעבר לקטגוריית בגדי השינה. השאר היסטוריה.
5. למותג יש צד רומנטי
את החנות הראשונה פתח אורטגה ב-1975 בעיירה קורטונה שבספרד. הוא קרא לה זאדאר על שם עיר הנמל בקרואטיה בה שהה עם אשתו דאז בירח הדבש.
6. זארה המציאה את האופנה המהירה
גם כיום הרשת מתמחה בזיהוי טרנדים בשוק ויצירת מוצרים המבוססים עליהם. בעוד חברות אחרות זקוקות למספר חודשים, זארה מסוגלת להביא מוצר מרעיון לייצור תוך 2-4 שבועות בלבד.
7. יש סיבה לכך שפריטים תמיד חסרים במלאי
כשמוצר נחשק אוזל מהסניפים הלקוחות אולי מתוסכלים, אבל הרצון והתקווה שהוא ישוב אל המדפים גורמים להם לחזור לחנות שוב ושוב.
8. לוקח 38 דקות לתפור חולצת נשים
במפעל זארה בטוניסיה, למשל, מיוצרים 150 פריטים בכל שעה ו-1,200 פריטים ביום. התפוקה של כל עובד נמדדת בסטופר ועליו לתפור חולצה בפחות מ-38 דקות אחרת המפעל מתחיל להפסיד כסף. חולצה כזו תימכר בחנות תמורת 120 שקלים, פי 3 מעלות הייצור שלה. והבונוס השנתי לעובדים מצטיינים? 187 שקלים בלבד.
9. יש ה-מ-ו-ן בגדים בחברה
חברת האם של זארה, אינדיטקס, מייצרת בשנה כמיליארד פריטים. בכל שבוע נשלחים כ-5 מיליון מתוכם לסניפי זארה ברחבי העולם.
10. זארה שואבת השראה מכל מקום
מטרת הרשת לעבוד תמיד מהר יותר, לכן המעצבים מסיירים ברחבי העולם עם מצלמה, נייר ועט ומתעדים איך אנשים מתלבשים – במשחק הזה הכל הוגן.
טעות טעות טעות
מאת: יול | 28 באוגוסט 2017 | 11:29אני מעצבת בזארה, גרה בקורוניה (לא קרטומשהו) והחנות הראשונה שאמנסיו אורטגה פתח נקראה זורבה ויש עוד כמה טעויות… אנחנו לא הולכים לתעד אנשים.. עושים דברים אחרים שאי אפשר לגלות
גאונות הצלחה והמון מזל"שאפו"….אוהבת את זארה
מאת: אסתי | 1 באוגוסט 2017 | 15:52